Sort Sol er et helt enestående naturfænomen, der kan ses forår og efterår, når stære på træk samles i store flokke for overnatning. Særligt i Tøndermarsken i det sydvestlige Danmark. Lige før stærene går ned på jorden for natten, danner de store flokke mønstre på himlen, der næsten formørker solen, heraf navnet sort sol. Sort sol kan også opleves uden for marsken, men ikke i så udpræget grad. Fænomenet, der varer i omkring tyve minutter, ender normalt senest en time efter solnedgang, når stærene har sat sig til ro i tagrørene. Overnatningsflokkene i Tøndermarsken kan enkelte gange rumme mere end 1 million fugle. Hvis de bliver større end 500.000 fugle, splittes de dog normalt op. Årsagen til, at stærene flyver i flok, kender man ikke præcist. En teori er, at stærene er nærsynede og har fremadrettede øjne, hvilket betyder, at de kan have vanskeligt ved at opdage fjender. Deres øjenplacering er ideel, når det drejer sig om at fokusere på en genstand, et fødeemne, foran sig, men mindre fordelagtig, når fjender skal opdages. I de store flokke er stærene formentlig bedre i stand til at afvise angreb fra rovfugle.
GRÅ OG/ELLER SORT SOL
Marsk- og Vadehavsregionen er kendt blandt alverdens trækfugle som et fantastisk spisekammer. Når stærene så småt begynder at trække væk herfra, så dukker de arktiske gæs op.
Sort Safari præsenterer på denne tur det berusende skue, når tusindvis af skræppende gæs flyver op og skaber uro og larm i marsken - Grå Sol.
Vi finder også de stæreflokke, der stadig måtte være i området, og som ved solnedgangstid samler sig over rørskovsområderne og danser "himmelballet", før de går til ro - Sort Sol.